torsdag 14. januar 2010

Ikke-verbal kommunikasjon



Språket er bare ett av mange virkemidler vi bruker når vi kommuniserer med hverandre. Stemme, blikk, ansiktsuttrykk, gester og kroppsbevegelser, berøring og fysisk avstand er andre midler vi tar i bruk for å få fram budskapet i det vi ønsker å formidle. Det er disse ikke-verbale virkemidlene vi skal ta for oss her.

Ansiktet:
Ser du på personen du snakker med? Hvis du ikke har øyekontakt signaliserer du lett at du ikke er interessert i personen du snakker med. Det er viktig å smile, men husk på at det må være situasjonen til det. Man smiler for å være høflig, men blir du tatt bilde av fordi du har sagt opp fem ansatte er det ikke sikkert det er lurt å sette opp et smil. Er saken veldig alvorlig må du ikke smile. Prøv å tenk deg i hva slags sammenheng bildet av deg kommer opp, og tilpass deg deretter.

Kroppsholdning

Det er vanskelig å lyve med kroppen, den sier gjerne sannheten for deg. Er du usikker, og trekker opp skuldrene eller selvsikker med rett rygg. Nervøsiteten er ofte hovedproblemet for en som ikke er vant til å være i media. Er du nervøs flakker du gjerne med blikket, klarer ikke holde deg rolig og fikler med ting. Den som ser disse signalene vil lett misforstå dine signaler, og tro at du ikke snakker sant. Dette kan en trene på, og det kan gjøres så enkelt som at en setter opp et kamera på kontoret og filmer seg selv i en simulert intervjusituasjon. Gjør en dette mange ganger sitter dialogen mye lettere. Dette er med på å styrke sammenhengen mellom signalene, og hva du faktisk sier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar