torsdag 14. januar 2010

Norsk matkultur




Det finnes utrolig mange forskjellige matkulturer rundt i verden, og i de fleste land har de en eller flere nasjonalretter. I typisk norsk mat er ribbe, Ribbe har også lenge vært brukt som julemat. Svineribbe kjennes på 1800-tallet og fra bondesamfunnet. I bondens kosthold synes det som bruken av stekt, fersk ribbe har blitt vanligere fra slutten av 1800-tallet av.
Svineribbe var mat for gjestebud og helg. Etter hvert som ribbe ble mer vanlig i bondesamfunnet ble den der en av de gode rettene de skulle ha i julehelgen, enten til selve hovedmåltidet julaften eller en av de andre høytidsdagene. Siden svineribbe som regel var fersk ble den helst spist opp i løpet av julen, noen steder ble det siste av ribba brukt nyttårsaften. Ribbe har blitt servert sammen med innmatpølse, medisterpølse eller en lokal pølsevariant, og etter hvert medisterkaker mange steder. Ribbeskyen hørte med, og poteter. Hjemmebrygget, godt øl og mange steder en dram, var godt følge. Svineribbe har spredt seg gjennom kokebøker til så vel borgerskap og kondisjonerte som også etter hvert til bondesamfunnet, og så gått inn i tradisjonen som har blitt overlevert fra mor til datter.
.







Hjemme hos meg er det egentlig spesiell matkultur. Jeg spisser kurdisk mat kultur som ”Dolma” dolma er en kurdisk mat som består vanligvis av ris, kjøttdeig. I begge tilfeller omfatter fylling løk, persille, urter, krydder og olivenolje.
Jeg har vært innom mange andre matkulturer også, siden jeg reiser en del. Men det er ikke stor forskjellene, men det er i andre land er mer matretter mye annerledes en de er i Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar